Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ στο UNHRC Forum - Ανακοινώσεις - N...

30/03/23

Ανώτατοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι κορυφαίων Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Οργανισμών ενώθηκαν την Τετάρτη (29/03), με τη δύναμη του αθλητισμού για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, στο φόρουμ του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, που διαδραματίστηκε στο πλαίσιο συνόδου του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη και συνέπεσε με την 75η επέτειο της οικουμενικής διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το φόρουμ με θέμα: «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού εντός και εκτός του αθλητισμού», σηματοδότησε, επίσης, την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης πρωτοβουλίας του World Jewish Congress: «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού στον αθλητισμό», η οποία καθιερώνει τον αντισημιτισμό ως ένα ανεξάρτητο πεδίο δράσης στη δίχως διακρίσεις εργασία στον αθλητισμό, τόσο σε ερασιτεχνικά όσο και επαγγελματικά επίπεδα.

Στην εκδήλωση της Τετάρτης, ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., την UNESCO και την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), ο Σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Αντισημιτισμό, Λόρδος John Mann και εκπρόσωποι από μια σειρά κορυφαίων συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων των Chelsea FC, Borussia Dortmund, Feyenoord Rotterdam και ARIS FC έκαναν αναδρομή στην ιστορία των πρωτοβουλιών κατά του μίσους στον αθλητισμό και συζήτησαν την αξία των συνεργασιών μεταξύ συλλόγων, πρωταθλημάτων, κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου για την καταπολέμηση του μίσους σε όλες του τις μορφές.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, δήλωσε:

«Η σημερινή συζήτηση και η πρωτοβουλία του W.J.C  για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στον αθλητισμό και την κοινωνία δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Ο αντισημιτισμός δυστυχώς αυξάνεται ξανά σε όλη την Ευρώπη και το ποδόσφαιρο δεν είναι απρόσβλητο από αυτό το φαινόμενο».

Ο Θοδωρής Θεοδωρίδης, Γενικός Γραμματέας της UEFA, τόνισε:

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Ήρθα εδώ για να το κάνω πολύ σαφές: Χρησιμοποιήστε μας και θα σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε εκπαίδευση και να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση σε δραστηριότητες που προχωρούν».

Μετά τον πρόσφατο κοινό εορτασμό του Julius Hirsch, ενός πρώην παίκτη της γερμανικής εθνικής ομάδας, που δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ο Daniel Loercher της Borussia Dortmund και ο Simon Taylor, διευθυντής του Chelsea Foundation, παρουσίασαν πώς οι αντίστοιχες λέσχες τους έχουν ευαισθητοποιήσει τις τοπικές εβραϊκές τους κοινότητες και τους οπαδούς τους για τους κινδύνους του μίσους.

Η Ειρήνη Καρυπίδη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, εξήγησε την υποστήριξη του συλλόγου στην ανάπτυξη μελέτης και κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος της πόλης.

Ο Στίβεν Μπέργκερ της Φέγενορντ Ρότερνταμ μοιράστηκε τον τρόπο με τον οποίο ο σύλλογός του λειτουργεί σε διάφορες ολλανδικές Λέσχες φιλάθλων για να φέρει υποστηρικτές σε χώρους μνημείων και να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον αντίκτυπο του αντισημιτισμού.

Το φόρουμ διοργανώθηκε με την υποστήριξη των αποστολών του Ο.Η.Ε., της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO.

Η W.J.C, η οποία συνεργάζεται ενεργά με διεθνείς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, έχει αξιοποιήσει και αναγάγει τον αθλητισμό ως σημαντική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, των διακρίσεων και του αντισημιτισμού σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η νέα πρωτοβουλία της W.J.C θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες και θα συγκεντρώνει τις υπάρχουσες γνώσεις, ενώ θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο για τους ενδιαφερόμενους τόσο εντός όσο και εκτός του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της πολιτικής ζωής, των Ενώσεων, των εβραϊκών κοινοτήτων και οργανώσεων και του ακαδημαϊκού χώρου.

Οι πιθανοί εταίροι θα εκπαιδευτούν επίσης στη δημιουργία ικανοτήτων και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να υλοποιήσουν τα δικά τους έργα.

Το «Combating Antisemitism in Sport» είναι μια συνεργασία μεταξύ της WJC και της WhatMatters, μιας γερμανικής ΜΚΟ.

Μιλώντας εκ μέρους της νέας πρωτοβουλίας, ο Δρ Andreas Kahrs, είπε: «Υπό την ομπρέλα μας, θα εργαστούμε μέσω τριών πυλώνων: την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και την ανάδειξη της κληρονομιάς των Εβραίων αθλητών σε συνάρτηση με τη συμβολή τους στον αθλητισμό».

Και πρόσθεσε: «Θα χρειαστούμε επίσης τη βοήθειά σας. Χρειαζόμαστε τη δέσμευση εταίρων και οργανισμών για την ανάπτυξη και την πρόοδο νέων έργων».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

«Ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, μιας από τις ιστορικότερες και πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελλάδα, είναι τιμή μου να συνομιλώ μαζί σας σχετικά με τον αγώνα για φιλανθρωπικό σκοπό που διοργανώσαμε με τη Maccabi Haifa FC, τους φίλους μας από το Ισραήλ, με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την ίδρυση του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (World Jewish Congress) για την πρόσκληση. Είμαι ευγνώμων, καθώς έχω την ευκαιρία να μοιραστώ τις σκέψεις και τις απόψεις μου μαζί με όλους εσάς σήμερα. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο για την υποστήριξη που επέδειξε στην πρωτοβουλία.

Θα ήθελα να αρχίσω, λοιπόν, αναφερόμενη στην ιστορία και τη σημασία της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη. Επί αιώνες, η Θεσσαλονίκη ήταν γνωστή ως η “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”, λόγω της ισχυρής παρουσίας των Εβραίων. Η εβραϊκή κοινότητα διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και τον πολιτισμό της πόλης και αποτέλεσε μια από τις πιο ενεργές και ποικιλόμορφες εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο.

Ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, ένιωσα την υποχρέωση να τιμήσω την εβραϊκή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και να υποστηρίξω την τοπική εβραϊκή κοινότητα. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να οργανώσουμε έναν φιλανθρωπικό αγώνα μεταξύ της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και της Maccabi Haifa FC.

Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ιδρύθηκε από Χριστιανούς και Εβραίους της Θεσσαλονίκης το 1914 και ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία. Η Maccabi Haifa FC είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ισραηλινές ποδοσφαιρικές ομάδες και διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με την ΠΑΕ ΑΡΗΣ από το 1979.

Θέλαμε ο εν λόγω αγώνας να αποτελέσει μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τη φιλία μας, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την τραγωδία του Ολοκαυτώματος και να υποστηρίξουμε έναν ευγενή σκοπό: το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Η όλη οργάνωση και η εκτέλεση της εκδήλωσης δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, όπως η εξασφάλιση χορηγιών, διοικητικής μέριμνας, κάλυψης από τα ΜΜΕ, μέτρων ασφαλείας, κλπ.

Με τη βοήθεια, όμως, των τοπικών αρχών, της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και άλλων εταίρων, καταφέραμε να διοργανώσουμε έναν επιτυχημένο και ουσιώδη αγώνα.

Ο αγώνας συγκέντρωσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος και αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς κάλυψης από τα ΜΜΕ τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο αγώνας, κυρίως, κατάφερε να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, πολιτισμούς και θρησκείες στα πλαίσια ενός πνεύματος φιλίας, αθλητισμού και αλληλεγγύης. Μας υπενθύμισε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος αναμένεται να λειτουργήσει το 2024 στη Θεσσαλονίκη και θα αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο που θα αναδεικνύει την ιστορία και την παράδοση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης καθώς και την τραγωδία του Ολοκαυτώματος και τον απόηχό του.

Εμείς, στον ΑΡΗ, δεσμευόμαστε να χρησιμοποιούμε τον αθλητισμό ως εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε ήδη λάβει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του αντισημιτισμού εντός και διά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, υπογράφοντας τη Δήλωση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού εντός και διά του ποδοσφαίρου (Declaration on Combating Anti-Semitism in Football) του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και συμμετέχοντας στη διεθνή καμπάνια #WeRemember.

Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως κοινότητα, ως ομάδα, ώστε να καταπολεμήσουμε όλες τις μορφές διακρίσεων και μίσους, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Πρέπει να προάγουμε ενεργητικά την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση γύρω από το Ολοκαύτωμα και άλλες κτηνωδίες, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος και να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον.

Εν κατακλείδι, ο αγώνας μεταξύ ΠΑΕ ΑΡΗΣ και Maccabi Haifa FC δεν ήταν απλά ένας αγώνας, αλλά μια δήλωση των αξιών μας και της δέσμευσής μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Αποτέλεσε σύμβολο ελπίδας και αλληλεγγύης σε μια περίοδο αβεβαιότητας και διαχωρισμού. Παράλληλα, αποτέλεσε μια υπενθύμιση της σπουδαιότητας να μη λησμονούμε το παρελθόν και να αγωνιζόμαστε πάντοτε για ένα πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό μέλλον».

Μάθε περισσότερα ΟΚ